Menü Bezárás

Turizmus, kultúra, szabadidő

A járvány okozta leállás talán a turizmus, a kultúra és a különböző személyes szolgáltatások területét érintette a legsúlyosabban: a kereslet zuhanásával a szolgáltatók gyakorlatilag bezártak, tömeges elbocsátásokat eredményezve.

Budapest szempontjából ez kifejezetten kedvezőtlen, ugyanis a város gazdasága erősen támaszkodik az idegenforgalomra. Egyúttal a város sokszínű kulturális, szabadidős élete is leállt, színházak, múzeumok zártak be ideiglenesen, létbizonytalanságot okozva az ott dolgozóknak. A válság ugyanakkor egyben ritka lehetőséget is kínál: Budapestnek most alkalma nyílik a régóta esedékes változtatásokra, a turizmussal kapcsolatos problémák kezelésére, új szabályozások meghozatalára.

A járványveszély elmúltával a városnak élénkítenie kell a keresletet: programsorozatokkal, eseményekkel és akciókkal serkenteni a belföldi és a külföldi turizmust, valamint a kulturális szektor talpra állását is. Az újrakezdésben kiemelt jelentőséggel bírnak a város közterületei, ahol szabadtéri programok kaphatnak helyet akár a sport, kultúra vagy éppen a gasztronómia céljára. A sportolási lehetőségekre külön hangsúlyt kell fektetni, a testmozgás hozzájárul a városlakók egészségének megőrzéséhez és kikapcsolódásához, testi és lelki feltöltődéséhez, amelyre a válságos időszakokban még nagyobb szükség van. A programok minél nagyobb elérése érdekében fontos a marketing tevékenységek felerősítése is, különböző kampányokat, kedvezménycsomagokat kell megvalósítani. Cél az élhető és élettel teli környezet megteremtése, hogy Budapest hosszú távon is egy sokszínű és biztonságot nyújtó város legyen.

Ahogyan Budapestnek, úgy a Restart programnak is egy nyitott, rugalmas programnak kell lennie, amely folyamatosan reagál az új kihívásokra. Ezért a Budapest Restart egy dinamikusan fejlődő akcióterv, melynek intézkedései a következő hetekben több ütemben kerülnek bejelentésre és bővítésre. Érdemes visszanézni később is!

Dunai turisztikai központtá alakul a Bálna

A turizmus megtorpanása lehetőséget kínál a régóta fennálló problémák megoldására: a Fővárosi Önkormányzat a turisztikai szervezetekkel együttműködve rendezi a szállodahajók színvonalas kiszolgálást és kikötési rendszerét.…

Indul a Restart Budapest Card

Kedvezményes áron lehet szállodai szobákat foglalni a most induló új Budapest kártyával december végéig. A Főváros és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közös akciójának…