Menü Bezárás

Szociális ellátás

A koronavírus-járvány különösen az idősebb korosztály, valamint a krónikus betegségben szenvedők számára veszélyes, de rosszabbul érinti a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat is, emiatt kiemelten fontos az esélyegyenlőség megteremtése a járványveszély idején is.

Közös feladatunk a rászorulókról való gondoskodás, a segítségnyújtás. A szociális ellátás területén az önkormányzat a saját intézményi keretein túl koordináló szerepet is vállal. A megfelelő tájékoztatás és az átláthatóság biztosítása a sikeres járványkezelés és a válságból való kilábalás alapja.

Az önkéntességre alapozva az önkormányzatnak nagy szerepet kell vállalnia a segítségnyújtó platformok megszervezésében és működésében, fejlesztenie kell a szociális ellátórendszert. Külön figyelmet kell fordítania azokra, akik elvesztették az állásukat, és jelen helyzetben a létbizonytalansággal küzdenek. Nagy hangsúlyt kell helyezni a lakhatási nehézségek kezelésére, a kilakoltatások megelőzésére és a hajléktalanság problémájának megoldására, valamint a jelen helyzetben fokozottan jelentkező családon belüli erőszak kérdéskörére.

Cél, hogy Budapest továbbra is olyan gondoskodó város legyen, amely nem hagyja cserben a lakóit és kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség megteremtésére, a kitettebb társadalmi csoportok megsegítésére.

Ahogyan Budapestnek, úgy a Restart programnak is egy nyitott, rugalmas programnak kell lennie, amely folyamatosan reagál az új kihívásokra. Ezért a Budapest Restart egy dinamikusan fejlődő akcióterv, melynek intézkedései a következő hetekben több ütemben kerülnek bejelentésre és bővítésre. Érdemes visszanézni később is!