Menü Bezárás

Gazdaságélénkítés

A járványveszély jelentős változásokat hozott a gazdasági szektorban. Különösen kedvezőtlenül érintette a kis- és középvállalkozásokat, amelyeknek nincsenek érdemi tartalékaik, és az állami szabályozások miatt és a kijárási korlátozások következtében sokaknak részlegesen vagy teljesen fel kellett függeszteniük a tevékenységüket.

Egyes ágazatok gyakorlatilag leálltak (pl.: turizmus, vendéglátás), miközben az online szolgáltatásokban élénkült a kereslet, a kiszállításokra sikeresen átálló cégek a munkaerő egy részét át tudták venni. Összességében azonban jellemző a nagymértékű munkanélküliség kialakulása, amit a külföldön dolgozó idénymunkások hazajövetele is súlyosbít. A kiszállítások terjedése közben új igényeket hozott a városi logisztika terén.

A válsághelyzet megmutatta, hogy nagy szükség van a helyi termelési láncokra, amelyek a helyi gazdaság stabilitását erősítik és egyben kisebb környezeti terhelést is jelentenek. Budapestnek nagyobb hangsúlyt kell tennie a helyi folyamatokra, kiemelten fontos a kis- és középvállalkozások segítése, különösképpen a lakókörnyezeti szolgáltatások tekintetében. Közös érdekünk a válság által sújtott szektorok megsegítése, hogy újra talpra tudjanak állni, különösen azoké, amelyek a személyes kapcsolatokra vagy a turizmusra épülnek. Emellett a városnak segítenie kell azoknak az embereknek, akik a járványveszély következtében egyik napról a másikra elvesztették munkájukat.

A járványveszély várhatóan hosszan elnyúló gazdasági válságot, a gazdasági környezet gyökeres megváltozását eredményezi. Különböző előrejelzések különböző mélységű válságokkal számolnak, azonban maga a recesszió elkerülhetetlen. Cél, hogy Budapest olyan adaptív város legyen, amely képes az előre nem látott válsághelyzetekkel is megbirkózni.

Ahogyan Budapestnek, úgy a Restart programnak is egy nyitott, rugalmas programnak kell lennie, amely folyamatosan reagál az új kihívásokra. Ezért a Budapest Restart egy dinamikusan fejlődő akcióterv, melynek intézkedései a következő hetekben több ütemben kerülnek bejelentésre és bővítésre. Érdemes visszanézni később is!