Menü Bezárás

Életmód

A járványveszély gyökerestül megváltoztatta a város mindennapi működését, ezáltal az emberek hétköznapi életvitelét is. A lakóhely szerepe felértékelődött: a kijárási korlátozásoknak köszönhetően az otthonok egyszerre váltak a tanulás vagy a munkavégzés terévé, és a sokféle szabadidős tevékenységek is a szűkebb lakókörnyezetre helyeződtek át.

Ennek megfelelően a mobilitási szokások is megváltoztak, az utazási szükségletek jelentősen lecsökkentek. Az újranyitás idején is a városlakók igényeit a kis távolságra lévő szolgáltatások elégítik ki, így nagyobb hangsúlyt nyertek a lakókörnyezeti kereskedelmi és rekreációs egységek, amelyek a válságot legalább részben ellensúlyozva némi lendületet adhatnak a helyi kisvállalkozásoknak.

A Fővárosi Önkormányzat célja, hogy olyan adaptív várossá váljon Budapest, amely a veszélyhelyzet után, illetve egy esetlegesen felmerülő újabb járványhullám során is képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, a lakók számára élhető és biztonságos környezetet teremtve. Ezért a következő hónapok feladata a helyi szolgáltatások és rekreációs terek ismertségének növelése, illetve a vendéglátó egységek kedvezőbb – a gyalogosok és a kerékpárosok szempontjait is figyelembe vevő – közterület-használati feltételeinek megteremtése, ösztönzése. Ezzel egy időben folytatni kell a különböző forgalomcsillapítási eszközök bevezetését a gyalogos-kerékpáros forgalom javára, ezáltal a közeli kereskedelemi, vendéglátói egységek szerepe is felértékelődhet. A munkavállalók és a munkáltatók viszonyát újra kell értelmezni, ahol az lehetséges, ott a távmunkára és a rugalmas munkaidőre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ezzel is kedvezően befolyásolva a mobilitási igényeket.

Várhatóan nemcsak a járványveszély alatt, hanem azt követően is gyökeres változások elé nézünk a város életében, így középtávú akciók is szükségesek a sikeres alkalmazkodás érdekében. Cél a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, a kis léptékű, helyi kulturális tengelyek kialakítása, valamint az egyes városrészek emblematikus főutcáinak revitalizációja, hogy ezáltal Budapest a kis távolságok városává válhasson.

Legyen Budapest 10 perces város!

Aktív kampánnyal ösztönözzük a helyi szolgáltatások használatát, ezzel a kis- és középvállalkozások megerősítését, ami egyben az utazási igényeket és a környezeti terhelést is csökkenti.

A rakpart mindenkié!

A budapestiek régi vágya, hogy Budapest és a Duna, a város és a folyó újra közel kerüljenek egymáshoz. A Fővárosi Önkormányzat szeptember végéig minden hétvégén megnyitja a pesti alsó rakpartot a gyalogosok és kerékpárosok előtt.