Menü Bezárás

Megállapodás a munkavállalókkal és a munkáltatókkal

A járvány első hulláma után olyan helyzettel kell szembenéznünk, amelyben mind a munkavállalókra, mind a munkáltatókra pluszteher hárul. A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (FŐÉT) 2020. június 22-i ülésén a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői megállapodtak abban, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak reagálnia kell a járványveszély kapcsán kialakult szociális és gazdasági helyzetre, ezért támogatják a munkájukat elvesztő állampolgárok és a bajba jutott mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítésére irányuló önkormányzati intézkedéseket.

A megállapodás keretében az érintett felek megegyeztek, hogy támogatják a Fővárosi Önkormányzat elképzeléseit az új budapesti Közegészségügyi Start Program, Idősgondozási Start Program, Digitális Start Program mintaprojektek kialakítására. Lefektették, hogy a mintaprojekteknek olyan képzési formákkal kell párosulniuk, amelyek segítik a közfoglalkoztatásban résztvevőket, hogy a program befejezése után esélyük legyen visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra.

A FŐÉT résztvevői támogatták a Fővárosi Önkormányzat azon szándékát, hogy bővítse a válságban munkájukat elvesztők álláskeresési lehetőségeit. Részben a már működő Fővárosi Álláskeresési Iroda kibővítésével, részben azzal, hogy az álláskeresési szolgáltatást más szociális és humán szolgáltatásokkal együtt közelebb viszik az arra rászorulókhoz.

Budapest gazdaságának újraindítása érdekében a megállapodás keretében támogatták, hogy a Fővárosi Önkormányzat fellépjen a bajba jutott mikro- és kisvállalkozások védelmében, és az önkormányzattal, illetve az érdekeltségében lévő szervezetekkel bérleti szerződésben álló vállalkozások számára kedvezményt nyújtson. A mikro- illetve kisvállalkozások, a civil szervezetek és a szakszervezetek bérleti szerződés szerinti díja 2020. március 1. és 2020. június 30. közötti időszakra 25 százalékkal csökken. Egyes esetekben ez a kedvezményes díj tovább csökkenthető az árbevétel-csökkenéssel arányosan, de legfeljebb 90 százalékkal.

A helyi termelési és ellátási láncok erősítése végett a FŐÉT támogatja, hogy a Fővárosi Önkormányzat tegyen olyan intézkedéseket, amelyek célja, hogy a kis- és közepes vállalkozások és személyek egymástól több terméket és szolgáltatást vásárolva csökkentsék a függőségüket a külső hatásoktól egy stabil beszállítói és vásárlói körrel, miközben fenntartható rendszereket építenek ki saját működésükben. Ehhez Budapest mintaprogramokat indít a tulajdonában lévő cégek és intézmények körében, ahol a működésükben egy olyan rendszer irányába lép el, amely a hazai és ezen belül a helyi vállalkozások jobb összekötésével, az állampolgárok kis- és közepes vállalkozásoknál elköltendő fogyasztásának támogatásával, a főváros beszerzési rendszerének átalakításával, illetve a város kihasználatlan értékeinek feltérképezésével nyújt segítséget a válságban nehéz helyzetbe jutó cégeknek.

A taxisofőrök megsegítése érdekében megállapodtak abban, hogy a pandémiás időszakra való tekintettel a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a magyar kormánynál azon a taxigépjárművek cseréjének elhalasztását 2021. december 31-ig, amelyek 2020. március 1. és 2021. december 31. között érik el a taxis rendeletben meghatározott tíz éves korhatárt. Emellett a válsághelyzet idejére az önkormányzat visszatéríti a taxisofőröknek a drosztdíjakat az ágazat bevételkiesését figyelembe vevő mértékben.

A gyereket nevelő munkavállalók megsegítéséért a Fővárosi Önkormányzat megvizsgálja az óvodai és bölcsődei nyitvatartási idő meghosszabbításának lehetőségét az érintettek bevonásával, valamint egyénenként 10 ezer forint támogatást nyújt 10 ezer fő, 14 év alatti budapesti gyerek nyári napközis táboroztatásához oly módon, hogy a heti 35 ezer forintnál alacsonyabb összegbe kerülő táborok díjaihoz a táborszervező által benyújtott és a szülők által aláírt igénylés alapján fizethető ki a támogatás.

A sikeres és hosszú távon is biztosított válságkezelési intézkedések érdekében a FŐÉT képviselői megegyeztek, hogy folyamatosan monitorozzák Budapest gazdasági újraindításának érdekében tett intézkedések alakulását.

Megosztás