Menü Bezárás

Indul a Restart Közfoglalkoztatási Program

A Fővárosi Önkormányzat célja, hogy a kormány által indított közmunkaprogram részeként Budapest olyan közfoglalkoztatási mintaprojektet hozzon létre, amelyben a közfoglalkoztatottak a program végén a piaci világban is életképest tudást szereznek, másrészt pedig a programban töltött idő alatt is megfelelő pénzbeli megbecsülést kapnak. Ezért a Fővárosi Önkormányzat a Budapest Esély Nonprofit Kft. eddigi közfoglalkoztatási programjai mellé 3 új programelemet indít: egy gondoskodó, idősellátáshoz kapcsolódó, egy köztisztasági és egy közfoglakoztatási programot, melyek futamideje egyéves, ugyanis ez az időszak szükséges és elégséges az új struktúrák kialakulásához, elindulásához.

A Restart Közfoglalkoztatási Program megvalósításához két ponton is célszerű a kormány közreműködése. Egyrészt törvénymódosítás kezdeményezésére van szükség, hogy a jelenlegi tiltással szemben az önkormányzatok szabadon kiegészíthessék a közfoglalkoztatotti bér jelenleg igazságtalanul alacsony összegét. Másrészt szükség van arra, hogy a Belügyminiszter mintaprojektté nyilvánítsa a programot, és a dologi költségek kapcsán keretként meghatározott 20%-nál nagyobb állami támogatást biztosítson a program keretében nyújtott szakképesítés megszerzésével járó képzés költségeire.

Közegészségügyi Start Program

A fővárosi és kerületi fenntartású közintézmények és közszolgáltatók, illetve a Budapesten működő egyéb közszolgáltatók zárt tereiben, közterületeken, közlekedési eszközökön a preventív tisztító-fertőtlenítő takarítás, illetve bizonyos karbantartó, állagmegóvó jellegű munkálatok elvégezése különösen szükségszerű járványveszélyes időszakokban. A fertőtlenítő takarítás, a takarítási tevékenység speciális változata, amelyre nem minden szolgáltató van felkészülve, ezért bővítjük a Budapest Esély és az egyéb, fővárosi tulajdonú köztisztasággal foglalkozó szervezetek ezirányú kapacitásait. A foglalkoztatási cél a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező 16 év feletti fővárosi álláskereső számára a piacképes, takarító/betanított takarító szakma, és a közfoglalkoztatás keretében ehhez kapcsolódó szakmai gyakorlat biztosítása.

Idősgondozási Start Program

A program célja, hogy otthonukban maradhassanak azok az idős emberek, akik nem egészségi állapotuk, hanem pusztán a házimunkára való képtelenségük, vagy korlátozott képességük miatt laknak intézményben. A házi gondozó szolgálatok és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kapacitásainak növelése csökkenti a családok terheit és oldja az egyedülálló idősek izolációs problémáját. Cél a legalább 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező 18 év feletti fővárosi álláskereső számára a piacképes, szociális gondozó és ápoló szakma és a közfoglalkoztatás keretében ehhez kapcsolódó szakmai gyakorlat biztosítása.

Digitális Közfoglalkoztatás Start Program

A program keretében egyes közgyűjteményekből digitális adatbázis, online tárlatvezetés készítését kezdeményezi a Fővárosi Önkormányzat. A digitális közgyűjteményi anyagok jól hozzáférhetőek lesznek olyan helyzetekben is amikor a személyes hozzáférések korlátozva vannak. Cél a legalább érettségivel rendelkező, 18 év feletti fővárosi álláskereső számára átmeneti közfoglalkoztatás biztosítása, társadalmilag hasznos tevékenység keretében. A program fenntartása időszakosan javasolt a különböző válsághelyzetek esetén.

Az új programelemek jelentősen hozzájárulnak Budapest szociális ellátó-hálózatának fejlesztéséhez, és elősegítik, hogy egy esetlegesen megjelenő újabb koronavírus hullám során a város könnyebben tudjon alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Megosztás