Menü Bezárás

Álláskeresést támogató programok indulnak

A járványveszély egyik legsúlyosabb következménye a foglalkoztatási ráta csökkenése. Ebben a helyzetben az alacsony képzettségű és jövedelmű munkavállalók sérülékenysége magasabb, ugyanis jellemzően nincs tartalékuk és az ideiglenes leállás vagy a munkaórák számának csökkenése még nehezebb helyzetet idéz elő. Ráadásul könnyen elveszthetik munkájukat is és egy versenyhelyzetben kell új lehetőséget találniuk. Ez különösen érinti a kisvállalkozások által működtetett kereskedelmi szektor egy részét, illetve azokat a nagy munkaintenzitású szektorokat, melyek jelentős számú alacsony képzettségű munkaerőt foglalkoztatnak és lassabban indulnak el a veszélyhelyzet után (szálláshely szolgáltatás, vendéglátás, takarító szolgáltatások stb.). Egzisztenciális és pszichés szempontból is fontos, hogy a munkájukat elvesztők mielőbb találjanak új lehetőséget, akár állandó, akár időszakos jelleggel. A kormány válsághelyzetre reagáló gazdasági intézkedései elsősorban a munkahelyek megtartását támogatja, de segítségre van szüksége azoknak – és családjuknak – is, akik elveszítik munkahelyüket, nem jutnak elegendő információhoz, nem kapnak megfelelő, a körülményekhez igazodó támogatást az újrakezdéshez.

Új helyszínekkel bővül a fővárosi álláskeresési iroda

A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi az általa létrehozott álláskeresői iroda kibővítését, hogy a növekvő álláskeresési igényeket hatékonyabban tudja kezelni. Ennek érdekében az iroda állandó vagy alkalmi jelleggel kitelepül a BKK ügyfélközpontokba és egyéb fővárosi ingatlanokba is, így nagyban növelve a hozzáférés lehetőségét a kisebb kapcsolati, vagy egyéb tőkével rendelkező potenciális álláskeresők számára.

Mobil munkaerőpiaci és szociális segítségnyújtást indít a Főváros

A Budapest Esély Nonprofit Kft. a Fővárosi Önkormányzat azon szervezete, melynek fő profilja a foglalkoztatás-fejlesztés, a hátrányokkal küzdő csoportok munkaerő-piaci esélyeinek megerősítése és a társadalmi integráció érdekében az esélyek megerősítése. Jelentős tapasztalattal bír a munkaerőpiacon hátrányban lévők foglalkoztatási lehetőségeinek komplex szemléletű támogatásában.

A járványveszély a kerületi családsegítő szolgálatokban dolgozó szociális szakembereket jelentősen tovább terheli, holott ezek a szakemberek már a válsághelyzet előtt is igen nagy esetszámmal dolgoztak. Ezért a Fővárosi Önkormányzat a kerületi és az állami rendszerből hiányzó kapacitások pótlására egy mobil segítő hálózatot hoz létre, melynek keretében különösen a szegregátumokban élő lakosság az elérhető. A hálózat buszai egy-egy városrész központi helyein rendszeresen, előre meghatározott időpontokban lesznek elérhetőek. A hálózat lehetőséget teremt arra, hogy a kerületi családsegítő szakember helyben tudjon működni szociális krízistanácsadás és ártalomcsökkentéshez kötődő tanácsadás céljából. Az egészségügyi és szociális szakember jelenlétének célja a lakosság elérése, a különböző problémákkal küzdő érintettek bevonása, és intézménybe irányítása, illetve a krízistanácsadás.

A mobil pontokon munkaerőpiaci információnyújtó szakember is dolgozni fog, aki az álláskeresőknek rövid intervenció típusú tanácsadást nyújt (pl. segítségnyújtás online álláskeresésben, önéletrajz készítésben), ösztönzi a kormányhivatali regisztrációt, illetve a tanácsadási szolgáltatás helyszínéül is szolgáló Fővárosi Foglalkoztatási Információs Pont felé tereli az álláskeresőket. A szolgáltatás e mellett közvetlenül is segíti a foglalkoztatás fejlesztését, ugyanis a szolgáltatásnyújtók a jelenlegi kapacitásokon felül foglalkoztatott egészségügyi, szociális szakemberek, illetve munkaerőpiaci tanácsadók lesznek.

A kezdeményezések eredményeként nő az érintettek esélye az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre, mely az önkormányzatok egyébként is növekvő szociális kiadásait mérsékeli, és csökkenti a – várhatóan emelkedő – közfoglalkoztatottak számát. A projektek hatással bírnak a családok jövedelmi helyzetére, életminőségére, valamint szociális helyzetére is.

A programokról további információ és jelentkezés a Budapest Esély oldalán található.

Megosztás