Menü Bezárás

Folyamatosan bővítjük a kerékpárszállítási lehetőségeket a BKK járatain

Kényelmesebb és rugalmasabb közlekedést biztosítunk azzal, hogy hamarosan az M4-es metrón és valamennyi Tátra típusú villamoson lehetséges lesz a kerékpárszállítás.

Váratlan helyzetekben, mondjuk egy lánc leszakadása vagy egy hirtelen jött nagy zivatar esetén segítséget jelenthet a kerékpárral közlekedőknek, hogy egyre több közösségi közlekedési járművön lehetséges a kerékpárok biztonságos szállítása. Az elmúlt hetekben a budai fonódó vonalára került az a 62 Tátra villamoskocsi, amelyen a veszélyhelyzet ideje alatt megnőtt biciklis forgalomra tekintettel gyorsan kialakították a biztonságos bicikliszállítás feltételeit. Az év végére újabb 180 jármű válhat erre alkalmassá, így már a pesti oldalon is sok helyen mód lesz a szállításra.

Valamennyi Tátra típusú villamoson biztosítjuk a kerékpárszállítást

A BKK és a BKV közös fejlesztéseként a 2020. május 23. óta – a meglévő 80, kerékpárszállításra felkészített villamoskocsi mellett – további 62 db villamoskocsin valósult meg a kerékpárszállítási lehetőség. Ennek eredményeként a budai fonódó villamoshálózaton közlekedő valamennyi Tátra típusú villamoson lehet már kerékpárt szállítani – ezzel közel duplájára nőtt a kerékpárszállításra alkalmas villamosszerelvények száma a fővárosban. Így jelenleg a fővárosban a HÉV-eken kívül a 60-as villamoson (fogaskerekűn), a 65-ös, a 65A, a 165-ös és a 212-es autóbuszon (ez utóbbin csak a szabad- és munkaszüneti napokon), a 77-es trolibuszon, a 17-es, 41-es, 56-os, az 56A, az 59-es, az 59A, az 59B és a 61-es viszonylatokon közlekedő Tátra típusú villamosokon lehet kerékpárt szállítani, valamint a D11-es, D12-es és D14-es hajójáratokon.

A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a kerékpárszállítási lehetőségek további bővítését a közösségi közlekedési eszközökön. A további fejlesztések célja a közösségi közlekedési eszközökön a kerékpárszállítási lehetőségek hálózati lefedettségének növelése. Következő lépésként a városban közlekedő valamennyi Tátra típusú villamos felkészítésre kerül a kerékpárok szállítására. Ennek eredményeként 2020. végéig további 178 jármű válhat kerékpárszállításra alkalmassá, így a kerékpárszállítás lehetősége számos pesti villamosvonalon is elérhetővé válik.

Az M4-es metrón is lehetővé tesszük a kerékpárszállítást

Mindemellett a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi, hogy a 2018-as sikeres tesztüzem alapján az M4-es metrón is lehetőség legyen a kerékpárok szállítására. A tesztüzem során egyetlen hétvége alatt több mint száz kerékpáros utas próbálta ki a kerékpárszállítási lehetőséget az M4-es metrón, a tesztüzem pozitív visszajelzésekkel, balesetmentesen és eredményesen lezajlott – tartós bevezetése ugyanakkor elmaradt. Az M4-es metrón a minden állomáson meglévő liftek miatt további beruházások nélkül is elindulhat a kerékpárszállítás, ehhez csak a még hiányzó hatósági engedélyek beszerzése szükséges.

A Fővárosi Önkormányzat továbbá azon is dolgozik, hogy a jelenleginél kedvezőbb kerékpárszállítási feltételek álljanak rendelkezésre a közlekedők számára, emiatt a BKK a tervezett fejlesztésekkel párhuzamosan vizsgálja más járműtípusok bevonásának és a szolgáltatás egyszerűbb igénybevételének lehetőségeit is. A szállítási lehetőségek bővítése növeli a szolgáltatás elérési területeit, és még több közlekedő számára biztosítja, hogy kerékpárjával együtt tudjon utazni.

Jó tudni!

A kerékpárszállítás lehetőségére minden esetben a járműveken elhelyezett kerékpáros piktogram hívja fel a figyelmet, és az arra kijelölt helyen kell elhelyezni azokat, továbbá a villamosokon rögzíteni is szükséges a kerékpárokat. Egyes járműveken a kerékpárszállításra kijelölt hely megegyezik a babakocsik és a kerekesszékek számára kijelölt területtel, így itt az utazóknak egymás felé külön figyelemmel kell lenniük. Az összecsukható, könnyen hordozható kerékpárokat viszont valamennyi BKK járaton az előbbiektől függetlenül lehet szállítani. A kerékpárszállítással kapcsolatban további információ a BKK oldalán található. 

Megosztás