Menü Bezárás

Elindult a pesti fonódó villamoshálózat kiépítése Ferencvárosban

Az M3-as metró középső szakaszának felújításakor, de a hétköznapi forgalom számára is hasznos lesz a Soroksári út – Haller utca találkozásánál kialakított új vágánykapcsolat. Közvetlen, átszállásmentes kapcsolat jön létre Pesterzsébet és a belváros között, a Nagyvárad tér és a Jászai Mari tér között.

A járványhelyzet ideje alatt jelentősen csökkent a közösségi közlekedéssel utazók száma és ezidő alatt a Fővárosban megváltoztak a közlekedési szokások is. A korlátozások enyhülésével nem magától értetődő azonban, hogy az emberek visszatérnek a közösségi közlekedés használatához. Ezért felértékelődnek azok a fejlesztések, amelyek vonzóbbá, illetve kényelmesebbé teszi a közösségi közlekedést – például átszállásmentes kapcsolatok biztosításával.

Rövidtávon az olyan zöld, viszonylag kis építési igényű közlekedési beruházások kerülnek előtérbe, melyek nagymértékben elősegítik a városban jelentkező igények hatékonyabb levezetését, és növelik a környezetbarát közlekedési eszközök igénybevételének részarányát.

Éppen ezért a közelmúltban új villamosvágány kiépítése kezdődött meg Ferencvárosban, a pesti fonódó villamoshálózat I. ütemeként. A Soroksári út és a Haller utca kereszteződésénél megépülő új villamosvágány-kapcsolatnak köszönhetően lehetőség nyílik majd arra, hogy közvetlen kötöttpályás kapcsolat jöjjön létre a Haller utca irányából a 2-es villamos belvárosi szakasza felé.

A megépülő vágánykapcsolat biztosítja, hogy értékes közvetlen, kötöttpályás kapcsolatok jelenhessenek meg a pesti kerületekben, ily módon az M3-as metró középső szakaszának ősszel kezdődő felújítása idején közvetlen villamosvonal vezessen a Nagyvárad tér felől a pesti belváros felé.

A beruházás nagy előnye, hogy arányaiban rövid pályaszakasz – új vágánykapcsolat – megépítése révén lehet új, közvetlen utazási kapcsolatot biztosítani a pesti oldali villamoshálózaton, ezzel fejlesztve a fenntartható közösségi közlekedést.

A fejlesztésről és a beruházással kapcsolatos közlekedési változásokról további információ a BKK oldalán található.

Megosztás