Menü Bezárás

Szabadidős térkép a zsúfolt parkok tehermentesítéséhez

Interaktív eszközökkel népszerűsítjük Budapest kihasználatlan, de értékes zöldterületeit, kevésbé ismert természeti értékeit.

Ahogy más városokban, úgy Budapesten is természetes, hogy vannak olyan kiemelt parkok, amelyek kimagasló népszerűségnek örvendenek a budapestiek és az idelátogatók körében egyaránt. A Margitsziget, a Városliget vagy éppen a Normafa nemhiába a legnépszerűbb zöldterületek Budapesten: ezek a közparkok páratlan szépségük mellett központi elhelyezkedésük és évszázados történetük miatt is jól ismertek és látogatottak a budapestiek körében.

A járványveszély enyhülésékor és egy újabb esetleges hullám megjelenésekor egyaránt fontos más, kevésbé ismert, de szintén értékes zöldfelületek megismertetése. A kijárási korlátozások során különösen javasolt a közparkok látogatása, ugyanis a rendszeres testmozgás, valamint a természetjárás egészségerősítő hatással bír – persze csak akkor, ha nincsen fertőzésveszélyt jelentő tömeg. Célunk, hogy a budapestiek megismerjék azokat a méltatlanul ismeretlen zöldfelületeket (parkokat, erdőket, természetvédelmi területeket), ahol a zsúfoltság jelentette veszély nélkül kapcsolódhatnak ki a szabadban.

Népszerűsítjük Budapest kevésbé ismert zöldfelületeit

Budapesten számos kevésbé használt zöld- és erdőterület található, ahol a tömeget elkerülve lehet sétálni vagy sportolni. A Fővárosi Önkormányzat által készített szabadidős térkép ezeket a helyszíneket mutatja be, használatával minden budapesti könnyedén megismerheti az otthonához legközelebb fekvő közhasználatú zöldfelületet, a rejtett természeti kincseket.

A térkép teljes körűen sorra veszi Budapest parkjait, kirándulóhelyeit és természetközeli területeit, a természetvédelem sajátos szempontjainak figyelembe vételével. Elsősorban a lakóhelyhez közeli, gyalogos, kerékpáros módon felkereshető zöldterületek látogatását szeretnénk népszerűsíteni, amely során maga az utazás is része lehet a kikapcsolódásnak, sőt, környezetbarát is marad. A Fővárosi Önkormányzatnak korlátozott erőforrásai állnak rendelkezésre a zöld- és erdőterületek felügyeletére, ellenőrzésére és tisztántartására, ezért kérjük, hogy a látogatók körültekintően és környezetükre való tekintettel figyelmesen töltsék el szabadidejüket. Fontos, felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki gondoskodjon a magával hozott hulladék elszállításáról, a szemetelés elkerüléséről, különösképpen a természetvédelmi oltalom alatt álló területek látogatásakor.

Segítjük a zsúfoltság elkerülését

A térképen bemutatott helyszínek megismertetésével csökkenhet a legnépszerűbb parkok, kirándulóhelyek terhelése, amely a zsúfoltság csökkenése mellett segítheti ezen helyszínek hatékonyabb fenntartását, üzemeltetését. A lakóhelyhez közeli zöldterületek megismertetésével várhatóan növekszik a budapestiek kedve azok sűrűbb látogatására. A szabadban való rendszeres sétálás és kikapcsolódás javítja a városlakók mentális és fizikális egészségét is.

Bevett nemzetközi gyakorlat, hogy a városok igyekeznek segíteni a lakókat és a turistákat egyaránt, hogy ne csak a legnépszerűbb, leglátogatottabb helyszíneket keressék fel, hanem más, kevésbé ismert, de értékes területeket is.

(borítókép: BVA/Süveg Áron)

Megosztás