Menü Bezárás

Találjuk ki együtt Budapest jövőjét!

Budapest közös ügyünk, együtt kell kitalálnunk, milyen városban szeretnénk élni és milyen lépések szükségesek ehhez. Erre jött létre egy tervezést segítő honlap, ahol pár perc alatt elmondhatja véleményét.

Kitöltöm a kérdőívet!

A folyamatban fontos elem az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) kidolgozása, amely olyan célokat és intézkedéseket tartalmaz, mint például a Duna partjainak szorosabb kapcsolódása a városhoz. A stratégia 7 éves távlatban foglalja össze a város különféle tématerületeit és fejlesztési lehetőségeit a közlekedéstől a zöldfelületeken át a levegőminőség vagy lakhatás kérdésköréig.

A stratégia tehát nem más, mint annak összegzése, hogy a kitűzött jövőkép elérése érdekében a következő 6-7 év alatt – a rendelkezésre álló erőforrások, lehetőségek és társadalmi igények megismerése alapján – milyen utat, milyen beavatkozásokat és eszközöket választunk, hogy azzal a lehető legjobb, legkívánatosabb eredményt értjük el – ha lehet, a leghatékonyabban.

A hatályos tervhez képest lényeges változást jelent, hogy az ITS-ben az okos város módszertan ajánlásait alkalmazva a korábbiakhoz képest nagyobb szerepet kap:

  • a városlakók bevonása, véleményük, igényeik megismerése, széleskörű tájékoztatása (átláthatóság, részvételi tervezés);
  • a városüzemeltetés elemzése, a projektek fenntarthatóságának vizsgálata már a kezdetektől;
  • a szervezeti, eljárásrendi, döntési folyamatok megújítása, mely a megvalósítást hatékonyabbá és átláthatóbbá teszi;
  • a társadalmi igények és a belső működési folyamatok kiszolgálását támogató infokommunikációs megoldások, és azok jövőbeli helyes megválasztását biztosító keretrendszer kialakítása.

Fontos, hogy minél többen elmondják véleményüket, javaslatukat a város jövőjével kapcsolatban. Az újonnan választott városvezetés elkötelezett egy élhető, zöld, versenyképes és szolidáris Budapest mellett, ahol a városlakók, civil és szakmai szervezetek is aktívan beleszólhatnak a városfejlesztés ügyeibe, és részt vehetnek a tervezési folyamatokban.

Ezért már most várjuk mindenki ötletét, véleményét vagy javaslatait a smartbp@budapest.hu email címre.

Megosztás